Men mobilt bredband då?

Jag får höra argumentet om att ”vi har ju mobilt bredband och det fungerar jättebra” med jämna mellanrum och det vet jag att det gör, just nu!

Här på landsbygden ansluter vi till 4G över 800 MHz-bandet. Ju lägre MHz desto längre räckvidd har masten, nackdelen är att hastigheten i nätet sjunker ju lägre MHz man använder sig av.

I tätbebyggda områden satsar operatörerna därför på högre MHz (1800 och 2600) för där har de möjlighet att sätta masterna tätt.

Man kan tänka sig de olika MHz-banden som olika kurviga vägar mellan Säter och Mora.

800Mhz-vägen är smal och väldigt krokig men på vägen till Mora täcker vi stora områden, det går tyvärr inte så fort på den här vägen då vi måste ta såna stora svängar.

800 MHz

Men om vi tar 2600MHz-vägen behöver vi inte ta så stora svängar och resan går därför fortare men området vi täcker in på vägen är inte så stort. För att täcka in samma område som 800Mhz-vägen behöver vi bygga ett flertal 2600MHz-vägar.

2600 MHz

Ovan är mitt försök att förklara hur det mobila bredbandet byggs ut på landsbygden, man använder självklart det lägre 800MHz-bandet eftersom det täcker störst yta per mast.

Nästa problem med 4G uppstår när vi är fler som vill använda masten samtidigt. Vi vet att masterna här på landsbygden har en teoretisk max hastighet av 50 Mbit/s. Som användare kan man komma i närheten av den hastigheten om man är ensam användare av masten och väldigt nära.

För att ta Telia som exempel så har de köpt licenser för att uppta en viss del av utrymmet i 800Mhz-bandet. Man kan tänka sig att de har 30 kanaler från masten till oss användare. Det fungerar rätt bra fram tills den 31 användaren ansluter. Användare 31 måste då låna utrymme av de 30 första som anslutit till masten. Det är det här som händer på kvällar och helger när många använder sitt mobila bredband samtidigt. Vi har då 31 användare som delar på 50Mbit/s men där utrymmet för att sända mellan mast och användare är proppfullt, man får dela på både hastighet och kanal till masten. När så 50 användare vill surfa samtidigt en eftermiddag är vi prestandamässigt tillbaks 15 år tiden, innan ADSL kom.

Det är inte så lätt att förklara på ett begripligt vis men det här var ett försök iaf!

Mobilt bredband är ett bra komplement till ett fast nät men det kan inte ersätta det i en överskådlig framtid.

 

Lämna ett svar