Inte intresserad av en fiberanslutning just nu?

På mötet i Nybo i söndags så pratade vi en del om att det ev. skulle finnas en möjlighet att förbereda sin fastighet för en framtida anslutning men inte ansluta fullt ut i dagsläget.

Jag har tittat på upplägget i några andra föreningar och det ser lite olika ut.

  • Man kan få tomslang fram till tomtgränsen så i framtiden när någon vill ansluta fastigheten till fibernätverket handlar det bara om att skarva slangen, gräva på den egna tomten och bekosta inkopplingen från kopplingsskåp till fastighet. I det här alternativet brukar det inte utgå några månadsavgifter men ev. krävs årlig medlemsavgift (100kr) till föreningen.
  • Ett annat alternativ är att man förbereder hela vägen in i fastigheten men ansluter inga tjänster, en så kallad vilande anslutning. Här får man en färdig anslutning som bara är att aktivera den dagen man vill börja nyttja nätet. Årlig medlemsavgift (100kr) och månadsavgift (ca. 50kr) som ska täcka avskrivning och underhåll i fibernätverket är sannolikt det som krävs med det här alternativet.

Det första alternativet ovan blir förmodligen 3-5000kr billigare initialt men den dagen man ska ansluta fastigheten tillkommer minst samma summa.

I det andra exemplet betalar man precis samma summa som alla andra medlemmar i föreningen men slipper höga kostnader när man vill börja nyttja fibern.

Inget av de här alternativen är något som det finns beslut om i vår förening men jag ser det som ett bra alternativ där alla fastighetsägare i området får en möjlighet att ta del av bidragspengarna. Man framtidssäkrar sin fastighet samtidigt som man bidrar till en levande landsbygd där vi har samma förutsättningar som i stan.

Vilket av alternativen vi ska välja i vår förening eller om det ska se ut på något annat sätt är något vi får diskutera förutsatt att vi får tillräckligt med medlemmar för att genomföra projektet. I slutändan ska dessa ”vilande anslutningar” inte på något vis höja kostnaderna för övriga medlemmar så det är helt rättvist för alla.

Oavsett om du vill ha en vilande anslutning eller en aktiv så krävs det att du blir medlem nu, innan söndag, ångra dig kan du göra ända tills du undertecknat ett anslutningsavtal.

Självklart vill jag framtidssäkra min fastighet!

Lämna ett svar