Frågor och svar

 

Fråga:

Blir våra fiberuppkopplingar inte väldigt sårbara när vi äger nätet själva, vem sköter ex.vis felanmälningar?

Svar:

Felanmälningar behandlas på exakt samma vis som de skulle bli behandlade om ett vinstdrivande företag skulle äga nätet.

Föreningen äger det fysiska nätet men överlåter åt en kommunikationsoperatör att “fylla” det med tjänster. Det är kommunikationsoperatören som står för fiberdosan (jämförbart med ex.vis ett ADSL-modem i dagens läge) och som ansvarar för att signalen når fram till våra fastigheter.

Kommunikationsoperatören samlar sedan erbjudanden från tjänsteleverantörer (kan vara Telia, Bredbandsbolaget och Bahnhof osv.) i något som brukar kallas portal, där kan man välja hur snabbt bredband man vill ha, om man vill ha telefoni, TV osv.

Blir det sedan något fel på ex.vis din internetuppkoppling så felanmäler du till den tjänsteleverantör du valt för ditt internet. Tjänsteleverantören kontrollerar om han har något fel på sina tjänster och kan han inte lösa det kontaktar han kommunikationsoperatören som i sin tur kontrollerar sitt ansvarsområde. Först när allt annat än fel i det fysiska nätet är uteslutet kontaktas föreningen som i så fall lämnar över till det företag vi väljer att använda för att åtgärda fel i fibernätverket.

 

Fråga:

Varför låter vi inte helt enkelt någon av de stora operatörerna ta över projektet och ägandet av fibernätverket, det måste ju vara enklare att låta dem ordna allting.

Svar:

Ja, det skulle vara mycket enklare att låta en större operatör ta över hela projektet. Fördelen att vi som ekonomisk förening äger nätet är att vi inte behöver eller ska gå med vinst vilket innebär lägre kostnader både på kort och lång sikt.

 

Fråga:

Kan jag inte dela min anslutning med en granne för att på så vis få en billigare anslutning?

Svar:

Nej! I anslutningsavtalet kommer det att finnas ett villkor som säger “Medlemmen får inte utnyttja, sända eller dela ut sin tillgång till nätet på ett sätt som är illojalt mot föreningen och dess övriga medlemmar.”

Vårt fibernätverk skulle aldrig kunna bli verklighet om inte alla medlemmar solidariskt bidrar med sin del.

Fråga:

När måste man bestämma sig för om man vill vara med eller inte?

Svar:

Snarast! Länsstyrelsen kommer stänga möjligheten att uppdatera våran ansökan så snart de börjar handlägga ansökningarna i omgång 2. Har man då inte anmält sig som medlem kommer man inte med.


 

 

Fråga:

Hej! Kommer det på något sätt vara ett krav att vara medlem i föreningen för att få fiber?

Eller måste det vara en viss mängd betalande medlemmar för att det ska grävas fram?

Svar:

Ja, för att få en fiberanslutning från Östra Gustafs Fibernätverk så måste man vara medlem i föreningen. Det är en ekonomisk förening där alla solidariskt betalar samma insats.

Säg att vi kan anlägga nätet för 20.000:- per anslutning nu, då kommer en efteranslutning utan 60% i bidrag att kosta 50.000:-, i värsta fall mer utifall den faktiska kostnaden för att ta sig till närmaste anslutningspunkt överstiger 50.000:-

En fastighetsägare som ansluter sig nu går alltså in med 50.000:- i insats i föreningen men får 60% av den insatsen i bidrag, en efteranslutning kommer därför minst att kosta 50.000:-.

Kostnaden per fastighet sjunker i takt med att fler väljer att ansluta sig så hela projektet hänger på att merparten av fastighetsägarna i området väljer att ansluta sig nu när vi kan få bidrag.